Ο όρος «FODMAP» είναι ακρωνύμιο για το «Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols», δηλαδή ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που υφίστανται ζύμωση. Πρόκειται για υδατάνθρακες, που περιλαμβάνουν τη λακτόζη, τη φρουκτόζη, τις φρουκτάνες, τη σορβιτόλη, τη μαννιτόλη κ.ά. γλυκαντικά, τα οποία βρίσκονται στις τροφές και προκαλούν τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου (πόνοι στην κοιλιά, μετεωρισμός, διάρροιες).
Μπορούμε να διακρίνουμε τις διάφορες τροφές σε φτωχές και πλούσιες σε FODMAP με τις τελευταίες να σχετίζονται πιο συχνά με συμπτώματα.
| ΤΡΟΦΕΣ ΦΤΩΧΕΣ ΣΕ FODMAP | ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ FODMAP |
| ΛΑΧΑΝΙΚΑ | |
| Αγγούρι | Κρεμμύδια / κρεμμυδάκια (λευκό μέρος) |
| Βλαστοί μπαμπού | Κουνουπίδι |
| Γλυκοπατάτα | Λάχανο τύπου savoy |
| Γογγύλι | Μανιτάρια |
| Καλαμπόκι (1/2 max) | Μπιζέλια |
| Καρότο | Σκόρδο |
| Κολοκύθα | Σόγια |
| Κολοκυθάκι | Σπαράγγια |
| Kρεμμυδάκια (πράσινο μέρος) | Φασόλια |
| Λάχανο (κοινό και κόκκινο) | |
| Μαρούλι (Butter, iceberg, rocket) | |
| Μελιτζάνα | |
| Μπρόκολο | |
| Ντομάτα | |
| Παστινάκι | |
| Πατάτα | |
| Πράσινη πιπεριά | |
| Ραβέντι/ρεβέντι | |
| Ρεβίθια (1/4 φλιτζάνι max) | |
| Σέλινο (λιγότερο από 5 εκατοστά μίσχος) | |
| Φύτρες φασολιάς | |
| Φασόλακια | |
|
ΦΡΟΥΤΑ |
|
| Ακτινίδιο | Αβοκάντο |
| Ανανάς | Αχλάδι |
| Λεμόνι | Βατόμουρα |
| Μανταρίνι | Βερίκοκο |
| Μπανάνες | Γκρέιπφουρτ |
| Μύρτιλλα (cranberries + blueberries) | Δαμάσκηνο |
| Πεπόνι | Καρπούζι |
| Πορτοκάλι | Μάνγκο |
| Σταφύλια | Μήλο |
| Φραμπουάζ | Ροδάκινο |
| Φράουλα | Σταφίδα |
| ΚΡΕΑΤΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ | |
| Αρνάκι | Chorizo |
| Βοδινό κρέας | Επεξεργασμένο κρέας |
| Ζαμπόν και στήθος γαλοπούλας | Λουκάνικα |
| Κοτόπουλο | |
| Χοιρινό | |
| ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΣΝΑΚ | |
| Βρώμη | Granola |
| Κινόα | Κουσκούς |
| Cornflour | Κριθάρι |
| Πατατάκια (απλά) | Μούσλι |
| Ποπ κορν | Muffins |
| Pretzels | Νιόκι |
| Ρύζι | Πίτουρο |
| Τορτιγια τσιπς | Σίκαλη |
| Τρόφιμα χωρίς γλουτένη | Σιμιγδάλι |
| Φαγόπυρο | Τρόφιμα σίτου |
| ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ | |
| Αμύγδαλα (έως 15) | Κάσιους |
| Ηλιόσποροι | Φυστίκια Αιγίνης |
| Καρύδια | |
| Καρύδια πεκάν (έως 15) | |
| Κάστανα | |
| Macademia | |
| Σουσάμι | |
| Σπόροι Chia | |
| Σπόροι κολοκύθας | |
| Φουντούκια | |
| Φυστίκια | |
| ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ | |
| Γάλα αμυγδάλου | Αγελαδινό γάλα |
| Γάλα βρώμης (μέγιστο 30ml) | Γάλα ρυζιού |
| Γάλα καρύδας | Γάλα σόγιας με βάση τους σπόρους σόγιας |
| Γάλα σόγιας με βάση την πρωτεΐνη σόγιας | Κατσικίσιο γάλα |
| Γάλα χωρίς λακτόζη | Πρόβειο γάλα |
| Βούτυρο | Βουτυρόγαλα |
| Σοκολάτα γάλακτος (3 τετράγωνα max) | Γιαούρτι (και ελληνικό) |
| Λευκή σοκολάτα (3 τετράγωνα max) | Κρέμα |
| Μαύρη σοκολάτα | Ξινή κρέμα |
| Brie | Παγωτό |
| Camembert | Ρικότα |
| Cheddar | Τυρί κρέμα |
| Cottage cheese | |
| Mozzarella | |
| Ελβετικό τυρί | |
| Παρμεζάνα | |
| Φέτα | |
| ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ | |
| Chutney μανγκο(1 κουταλιά της σούπας μέγιστο) | Μαρμελάδα (μικτά μούρα) |
| Έλαιο με άρωμα σκόρδου | Ρέλις |
| Μαγιονέζα | Σάλτσα ζυμαρικών (με βάση την κρέμα) |
| Μαρμελάδα φράουλας/ζελέ | Τζατζίκι |
| Μουστάρδα | Χούμους |
| Σάλτσα μπάρμπεκιου | |
| Σάλτσα ντομάτας | |
| Σάλτσα σόγιας | |
| ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ | |
| Acesulfame K | Αγαύη |
| Ασπαρτάμη | Ινουλίνη |
| Γλυκόζη | Ισομάλτ |
| Ζάχαρη / σακχαρόζη | Μαλτιτόλη |
| Σακχαρίνη | Μαννιτόλη |
| Σουκραλόζη | Μέλι |
| Στέβια | Ξυλιτόλη |
| Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης | |
| Σορβιτόλη | |
| ΡΟΦΗΜΑΤΑ | |
| Καφές μαύρος |
Ανθρακούχα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη |
| Κρασί (1 ποτήρι max) | Νερό καρύδας |
| Μπύρα (1 max) | Τσάι από βότανα (ισχυρό) |
| Νερό | Χυμός αχλαδιού |
| Ρόφημα σοκολάτας από σκόνη | Χυμός μάνγκο |
| Τσάι από βότανα (ήπιο) | Χυμός μήλου |
| Τσάι μέντας | |
| Χυμός πορτοκαλιού (125 ml max) | |
