Ο όρος «FODMAP» είναι ακρωνύμιο για το «Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols», δηλαδή ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που υφίστανται ζύμωση. Πρόκειται για υδατάνθρακες, που περιλαμβάνουν τη λακτόζη, τη φρουκτόζη, τις φρουκτάνες, τη σορβιτόλη, τη μαννιτόλη κ.ά. γλυκαντικά, τα οποία βρίσκονται στις τροφές και προκαλούν τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου (πόνοι στην κοιλιά, μετεωρισμός, διάρροιες).
Μπορούμε να διακρίνουμε τις διάφορες τροφές σε φτωχές και πλούσιες σε FODMAP με τις τελευταίες να σχετίζονται πιο συχνά με συμπτώματα.

ΤΡΟΦΕΣ ΦΤΩΧΕΣ ΣΕ FODMAP ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ FODMAP
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Αγγούρι Κρεμμύδια / κρεμμυδάκια (λευκό μέρος)
Βλαστοί μπαμπού Κουνουπίδι
Γλυκοπατάτα Λάχανο τύπου savoy
Γογγύλι Μανιτάρια
Καλαμπόκι (1/2 max) Μπιζέλια
Καρότο Σκόρδο
Κολοκύθα Σόγια
Κολοκυθάκι Σπαράγγια
Kρεμμυδάκια (πράσινο μέρος) Φασόλια
Λάχανο (κοινό και κόκκινο)
Μαρούλι (Butter, iceberg, rocket)
Μελιτζάνα
Μπρόκολο
Ντομάτα
Παστινάκι
Πατάτα
Πράσινη πιπεριά
Ραβέντι/ρεβέντι
Ρεβίθια (1/4 φλιτζάνι max)
Σέλινο (λιγότερο από 5 εκατοστά μίσχος)
Φύτρες φασολιάς
Φασόλακια

ΦΡΟΥΤΑ

Ακτινίδιο Αβοκάντο
Ανανάς Αχλάδι
Λεμόνι Βατόμουρα
Μανταρίνι Βερίκοκο
Μπανάνες Γκρέιπφουρτ
Μύρτιλλα (cranberries + blueberries) Δαμάσκηνο
Πεπόνι Καρπούζι
Πορτοκάλι Μάνγκο
Σταφύλια Μήλο
Φραμπουάζ Ροδάκινο
Φράουλα Σταφίδα
ΚΡΕΑΤΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Αρνάκι Chorizo
Βοδινό κρέας Επεξεργασμένο κρέας
Ζαμπόν και στήθος γαλοπούλας Λουκάνικα
Κοτόπουλο
Χοιρινό
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΣΝΑΚ
Βρώμη Granola
Κινόα Κουσκούς
Cornflour Κριθάρι
Πατατάκια (απλά) Μούσλι
Ποπ κορν Muffins
Pretzels Νιόκι
Ρύζι Πίτουρο
Τορτιγια τσιπς Σίκαλη
Τρόφιμα χωρίς γλουτένη Σιμιγδάλι
Φαγόπυρο Τρόφιμα σίτου
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Αμύγδαλα (έως 15) Κάσιους
Ηλιόσποροι Φυστίκια Αιγίνης
Καρύδια
Καρύδια πεκάν (έως 15)
Κάστανα
Macademia
Σουσάμι
Σπόροι Chia
Σπόροι κολοκύθας
Φουντούκια
Φυστίκια
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Γάλα αμυγδάλου Αγελαδινό γάλα
Γάλα βρώμης (μέγιστο 30ml) Γάλα ρυζιού
Γάλα καρύδας Γάλα σόγιας με βάση τους σπόρους σόγιας
Γάλα σόγιας με βάση την πρωτεΐνη σόγιας Κατσικίσιο γάλα
Γάλα χωρίς λακτόζη Πρόβειο γάλα
Βούτυρο Βουτυρόγαλα
Σοκολάτα γάλακτος (3 τετράγωνα max) Γιαούρτι (και ελληνικό)
Λευκή σοκολάτα (3 τετράγωνα max) Κρέμα
Μαύρη σοκολάτα Ξινή κρέμα
Brie Παγωτό
Camembert Ρικότα
Cheddar Τυρί κρέμα
Cottage cheese
Mozzarella
Ελβετικό τυρί
Παρμεζάνα
Φέτα
ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
Chutney μανγκο(1 κουταλιά της σούπας μέγιστο) Μαρμελάδα (μικτά μούρα)
Έλαιο με άρωμα σκόρδου Ρέλις
Μαγιονέζα Σάλτσα ζυμαρικών (με βάση την κρέμα)
Μαρμελάδα φράουλας/ζελέ Τζατζίκι
Μουστάρδα Χούμους
Σάλτσα μπάρμπεκιου
Σάλτσα ντομάτας
Σάλτσα σόγιας
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Acesulfame K Αγαύη
Ασπαρτάμη Ινουλίνη
Γλυκόζη Ισομάλτ
Ζάχαρη / σακχαρόζη Μαλτιτόλη
Σακχαρίνη Μαννιτόλη
Σουκραλόζη Μέλι
Στέβια Ξυλιτόλη
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
Σορβιτόλη
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Καφές μαύρος

Ανθρακούχα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Κρασί (1 ποτήρι max) Νερό καρύδας
Μπύρα (1 max) Τσάι από βότανα (ισχυρό)
Νερό Χυμός αχλαδιού
Ρόφημα σοκολάτας από σκόνη Χυμός μάνγκο
Τσάι από βότανα (ήπιο) Χυμός μήλου
Τσάι μέντας
Χυμός πορτοκαλιού (125 ml max)